DATE:  31 AUG 04

FROM:  DITCO/PL8211.RJ

SUBJECT:  AMENDMENT L TO COMPETITIVE INQUIRIES DA23SEP030208 AND DA23SEP030209

TO:   ALL OFFERORS

The purpose of this amendment is to accomplish the following:

    A.  Establish a due date for receipt of all site survey questions for the DECC Mechanicsburg PA location.

        The due date for receipt of all questions pertaining to the specific site survey held on 26 Aug 04 at DECC Mechanicsburg PA are due by 1400 hours CDST on 07 Sep 04.  The questions shall be submitted via email to both Darlene Fry fryd@scott.disa.mil, and Eva Freidenberg freidene@scott.disa.mil, by this date and time.

    B.  Provide questions and answers pertaining to revised inquiries.

      1.  QUESTION:  In the purpose statement DISA is asking for two diverse non-protected OC-192 transparent circuits.  Is two non-protected 10 GB Wave an adequate substitute for the two OC-192 circuits?

          RESPONSE:  A diverse non-protected 10GB wave solution would be acceptable provided it is fully transparent as indicated by the PWS.

      2.  QUESTION:  Inquiry 208 states a service date of 10 FEB 04 and inquiry 209 states a service date of 10 FEB 05.  Should these be updated to reflect the delay in the procurement process?

          RESPONSE:  Date is hereby revised to state 10 Feb 05.

      3.  QUESTION:

          - PWS Figure in Section 5.0 - Section 5.1.1.3.5.1

This figure and section 5.1.1.3.5.1 raise some interesting questions.  The SONET overhead bytes are only defined for the first STS-1 of say an OC-48, or OC-12, inside the OC-192.  The overhead byte positions corresponding to say D4, in STS-1 #2 through #12 (or #48) are undefined as per Telcordia GR-253-CORE, issue 3, Sept. 2000 Figure 3.8, page 3-10.  Undefined bytes are set to “0,” or null, and thus are not transparent.  So the question is, does the Government require transparency of the defined line overhead bytes as shown in GR-253-CORE, which almost all wavelength service providers can perform, or does the Government require transparency of all the line overhead bytes, as is implied in the figure in section 5.0.?

          RESPONSE:  All of the line overhead bytes.

      4.  QUESTION:
          - PWS - Table 5.3, availability row

          - Section 5.1.1.4.5

          - Section 5.1.1.4.8

Due to the nature of transoceanic cable systems, achieving the 0.9999 availability requirement for all months is not realistic.  In most months, the availability will be 100%, but there will be occasions where availability could be significantly lower due to the nature of transoceanic system faults, response and repair.  Will the Government consider changing this requirement to 0.9995? 

          RESPONSE:  Yes, each individual non-protected path shall have an availability of 0.9995.  The combined availability of both non-protected paths between the respective SDNs for the inquiry shall be 0.9999.

      5.  QUESTION:
          - PWS   Table 5.3, delay row

          - Section 5.1.1.4.6

The requirement for diversity of the four TOT-A circuits requires routing that is far from direct.  The “0.01xD ms” rule for delay only allows an extra 25% beyond the time it takes for light in fiber along the great circle distance (the shortest distance between two points on the earth’s surface, which is far from what typical fiber routes employ).  This may not be achievable for all four circuits.  If there is a choice between route diversity and delay, which does the Government wish us to satisfy?  We note that there is no issue in meeting the 125ms one-way delay, or in meeting a “0.02xD ms” rule.

          RESPONSE:  Route diversity must be met. The PWS requirement concerning one-way delay is revised to read "Lesser of 125msec or (0.02 x D ms)".

      6.  QUESTION:

          - PWS  Section 5.1.1.4.7

The DPI requirement stated here is not consistent with the requirement for SONET /SDH OC-192/STM-64 service.  This DPI requirement cannot be met by any OC-192 interface equipment.  The reason the Government is requiring data scrambling, as per Table 5.1 in the PWS, is because scrambling guarantees roughly 50% “1” bits in a data stream, which is required for the optronics to operate correctly.  We suggest this requirement be deleted as it directly contradicts the requirement for an OC-192 circuit, and its concomitant data scrambling.  If the encryption boxes shown in the figure in section 5.0 of the PWS have OC-192/STM-64 interfaces, then they will scramble the data stream and it will have a roughly 50% zeros and ones bit stream emerging into the demark.  If the encryption boxes do not have OC-192 interfaces, then why is the Government requiring them of the service providers of the TOT-A circuits?

          RESPONSE:  Agreed.  The requirement and PWS paragraph 5.1.1.4.7, Data Pattern Insensitivity (DPI), is hereby deleted.

      7.  QUESTION:  Do the same conditions remain regarding crossings as stated in the response to Question # 6, Amendment F, dated 16 June, 2004?

          RESPONSE:  No.  Only the statement that "There is no limit on number and length of Submarine Fiber Optical Cable (SFOC) crossing undersea for DA23SEP030208 and DA23SEP030209" remains a requirement for both inquiries.  The following additional statements also apply, as indicated in the diagram in paragraph 5.0 of the PWS.  Path "A" and "B" are to be end-to-end fully diverse of each other.  Path "C" and "D" are to be end-to-end fully diverse of each other.  Path "A" and "D" are to be end-to-end fully diverse of each other.  Path "B" and "C" are permitted to co-share route and facilities FA.

    C.  Revise the due date for receipt of quotes.

        The due date for receipt of quotes is hereby revised to 24 Sep 04 at 1400 hours CDST.
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